Fototentoonstelling Cor Jaring, Stadsarchief Amsterdam

In 2014/2015 heb ik als assistent-conservator op projectbasis bij het Stadsarchief Amsterdam gewerkt op de afdeling Presentatie & Participatie. Hier heb ik met conservator Anneke van Veen gewerkt aan de totstandkoming van de tentoonstelling Cor Jaring Fotograaf | Magisch Centrum Amsterdam 1965-1975, die van 13 maart t/m 12 juli 2015 in de tentoonstellingsruimte van het Stadsarchief was te zien.

Het negatievenarchief van de in 2013 overleden fotograaf vormde het uitgangspunt voor de tentoonstelling. Na digitalisering moesten de ca. 10.000 beelden stuk voor stuk bekeken worden om tot een selectie te komen. Hierbij bleek dat de beschrijvingen van de fotograaf vaak niet klopten en dat series door elkaar waren geraakt. Ook werd duidelijk dat Cor Jaring niet de vervaardiger was van alle foto’s uit de Provotijd, maar dat in het archief ook opnamen van Hans Wöhlken en andere, onbekende fotografen terecht waren gekomen.

Na een uitgebreid onderzoek hebben we de negatieven kunnen duiden, de inhoudelijke opbouw van de tentoonstelling bepaald en een definitieve beeldselectie gemaakt.

Uitsnede van vintage indexprint met markeringen aangebracht door Cor Jaring

Het archiefonderzoek dat Van Veen samen met assistent Laura van Roemburg uitvoerde bevestigt het beeld van Jaring als betrokken fotograaf, hij was een van Nederlands eerste participerende fotografen.

Stéphanie Romans & Evert de Vos, de groene amsterdammer, 12/03/2015, Speciale uitgave
Openingsavond | Foto: Bas Uterwijk
Openingsavond | Foto: Bas Uterwijk
De tentoonstelling | Foto: Jeffrey Steenbergen

Pers