Nieuwe foto’s van eerste vlucht Nederlands-Indië

Tijdens mijn onderzoek naar de herkomst van vier verweesde fotoalbums stuitte ik op een unieke serie foto’s van de eerste commerciële vlucht van Nederland naar het toenmalig Nederlands-Indië in 1924. Er zijn slechts enkele foto’s bekend van deze historische gebeurtenis. Nu komen daar negen nieuwe foto’s bij.

Een vliegtuig uit Amsterdam-Noord

Twee foto’s tonen het vliegtuig van dichtbij. Hierop is duidelijk
H-NACC te lezen, een toestel gemaakt door de N.V. Nederlandsche vliegtuigenfabriek Fokker uit Amsterdam-Noord. De H-NACC werd in 1924 verkocht aan het Comité Vliegtocht Nederland-Indië. Nog hetzelfde jaar steeg ze op van Schiphol voor de eerste Indiëvlucht. Op 21 november 1924 kwam de H-NACC aan in Medan. De bemanning werd feestelijk onthaald.

Verkeerd jaartal

Het bijschrift ‘Aankomst der Hollandschen vliegeniers in Medan, 1925’ in het album zorgt in eerste instantie voor verwarring. 1925? Zal dit een latere vlucht geweest zijn? Nader onderzoek toont aan dat de foto’s wel degelijk in 1924 zijn gemaakt. Het doorslaggevende bewijs vond ik in het boek Door de lucht naar Indië, geschreven door de KLM-piloot A.N.J. Thomassen à Thuessink van der Hoop die de pioniersvlucht uitvoerde.1

De landing op de paardenrenbaan in Medan was namelijk ongepland. Het vliegtuig zou eigenlijk landen op een nieuw aangelegd vliegveld in Medan. Door oponthoud liep de vlucht echter een maand achter op schema. Inmiddels was het regenseizoen gestart waardoor het vliegveld drassig en onbruikbaar was geworden, dus werd de renbaan gereed gemaakt voor de landing. Een unieke situatie die de datering van de foto’s in het album gemakkelijk maakt.

Details

Nog voordat ik Door de lucht naar Indië las, vermoedde ik al dat het om de vlucht van 1924 ging. De foto’s in het album tonen namelijk opvallende gelijkenissen met de foto’s in de collectie van het Tropenmuseum, zie foto’s hieronder. Als je goed kijkt, zie je een rieten stoel achter de benzinekisten van Shell staan. Die stoel is ook zichtbaar op één van de foto’s in de collectie van het Tropenmuseum. Daar staat hij op precies dezelfde plek, links van het vliegtuig. Dat kan haast geen toeval zijn.

Beweeg de lijn op de foto van links naar rechts. Linker foto: anoniem, rechterfoto: Collectie Tropenmuseum

Het is nog onduidelijk wie de maker van de foto’s in het verweesde fotoalbum is.

  1. A.N.J. Thomassen à Thuessink van der Hoop, Door de lucht naar Indië, Amsterdam 1925, p. 274.
Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Project