Project Mijn Bevrijdingsfoto

In het kader van 75 jaar vrijheid startte ik begin 2020 een zoektocht samen met alle Noorderlingen naar nieuw beeldmateriaal van de bevrijding door de ogen van Noord-Amsterdammers. Nu steeds minder ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog onder ons zijn, worden de beelden die het verleden zichtbaar maken steeds belangrijker. Hoe de bevrijding door Noorderlingen werd gevierd is nog niet eerder op deze manier onderzocht en in beeld gebracht.

De oproep

Ik verspreidde bovenstaande oproep bij bejaardentehuizen, verzorgingstehuizen en huisartsenposten in Amsterdam-Noord. Ook verscheen de oproep in het Noord-Amsterdams Nieuwsblad en de Purmerpleinbuurtkrant.

De inzendingen

Ik ontving prachtige foto’s met bijzondere verhalen. Op de website van het Historisch Centrum Amsterdam Noord (HCAN) zijn de verhalen te lezen.

Inzending Veenstra (uit Tuindorp Nieuwendam)
Inzending De Graaf (Kromhouthal)
Inzending Van Baarsen (Meeuwenlaan)
Inzending Van Smalen (uit Vogelbuurt)
Inzending Monteban-Visser (uit Tuindorp Oostzaan)
Inzending Knutzen (uit Buiksloot)

Tentoonstelling Noord Vrij

Het project Mijn Bevrijdingsfoto is opgenomen in de tentoonstelling Noord Vrij, van 2 juli 2020 t/m eind mei 2021 te zien in Museum Amsterdam Noord. Voor het uitgebreide onderzoek naar de bevrijdingsfoto van mijn opa is één complete wand vrijgemaakt. Speciaal voor de tentoonstelling heb ik de foto digitaal ingekleurd. Op het tv-scherm dat boven de foto hangt, worden alle inzendingen getoond.

De foto in de tentoonstelling Noord Vrij in Museum Amsterdam Noord

Reactie van een bezoeker

Op zondag 28 juni heb ik samen met mijn vrouw het museum Amsterdam Noord bezocht om de expositie “Noord Vrij” te bewonderen. Het was een heel leuk en interessant bezoek. Wij werden hartelijk welkom geheten door één van de organisators van de expositie Laura van Roemburg. Laura leidde ons rond en gaf veel uitleg over de vele foto’s en andere stukken die alles met de bevrijding van Amsterdam Noord te maken had. Eén van de mooiste foto vond ik de sterk uitvergrootte en ingekleurde groepsfoto van de vriendenclub “De Optimisten” op de Dam. De groepsfoto laat goed zien hoe geweldig de bevrijding voor deze jonge mensen moet zijn geweest. De foto heeft ook een persoonlijke betekenis voor mij omdat mijn moeder Mijntje Ahaus op de foto staat. Maar ook alle andere objecten van de expositie geven een goed beeld hoe bezetting en bevrijding voor Amsterdam Noord moet zijn geweest. Ik heb veel bewondering voor de organisators die al het materiaal bij elkaar hebben gekregen. Een bezoek aan het Museum Amsterdam Noord is zeer zeker de moeite waard.

Kees Veen (bezoeker van de opening)

Partners

Het project Mijn Bevrijdingsfoto is een initiatief van beeldonderzoeker Laura van Roemburg i.s.m. Museum Amsterdam Noord en het Historisch Centrum Amsterdam Noord (HCAN).

Nieuwsbrieven

Update #1, verstuurd op 9 feb 2020
Update #2, verstuurd op 17 mrt 2020
Update #3, verstuurd op 3 mei 2020
Update #4, verstuurd op 1 juli 2020

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Project