Project Mijn Bevrijdingsfoto

In het kader van 75 jaar vrijheid startte ik in januari 2020 een zoektocht samen met alle Noorderlingen naar nieuw beeldmateriaal van de bevrijding door de ogen van Noord-Amsterdammers. Nu steeds minder ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog onder ons zijn, worden de beelden die het verleden zichtbaar maken steeds belangrijker. Hoe de bevrijding door Noorderlingen werd gevierd is nog niet eerder op deze manier onderzocht en in beeld gebracht.

Ik kwam op dit idee toen ik onderstaande foto aantrof in mijn familiearchief. Toen Nederland werd bevrijd in mei 1945, liep mijn opa Jaap Akkermans (1927-2013) samen met een groep Nieuwendammers vanuit Amsterdam-Noord naar de overkant van het IJ. Getooid met feestmutsen en vlaggen lieten ze zich op de Dam fotograferen. Ik wil weten hoe deze foto is ontstaan en wie de mensen op de foto zijn. Tegelijk vroeg ik mij af, liggen er niet nog meer onbekende foto’s van de bevrijding te verstoffen op zolders in Amsterdam-Noord?

Foto uit familiearchief Akkermans, speciaal voor de tentoonstelling Noord Vrij digitaal ingekleurd.

De oproep
Ik verspreidde de oproep bij bejaardentehuizen, verzorgingstehuizen en huisartsenposten in Amsterdam-Noord. Ook ging ik op zoek naar het verhaal achter de bevrijdingsfoto van mijn opa, Jaap Akkermans. Deze foto plaatste ik (met oproep tot inzenden van bevrijdingsfoto’s) in het Noord-Amsterdams Nieuwsblad, de Purmerpleinbuurtkrant en in verschillende Facebookgroepen.

De inzendingen

Op de website van het Historisch Centrum Amsterdam Noord (HCAN) zijn acht ingezonden foto’s van Noord-Amsterdammers te zien, met bijbehorend verhaal. Het uitgebreide onderzoek naar de bijzondere bevrijdingsfoto van mijn opa, de Nieuwendammer Jaap Akkermans, is hier te lezen.

Tentoonstelling Noord Vrij
Het project Mijn Bevrijdingsfoto is opgenomen in de tentoonstelling Noord Vrij, van 2 juli 2020 t/m eind mei 2021 in Museum Amsterdam Noord. Voor het uitgebreide onderzoek naar de bevrijdingsfoto van mijn opa is één complete wand vrijgemaakt. Op het digitale scherm erboven worden de inzendingen getoond.

  Reactie van een bezoeker

“Op zondag 28 juni heb ik samen met mijn vrouw het museum Amsterdam Noord bezocht om de expositie “Noord Vrij” te bewonderen. Het was een heel leuk en interessant bezoek. Wij werden hartelijk welkom geheten door één van de organisators van de expositie Laura van Roemburg. Laura leidde ons rond en gaf veel uitleg over de vele foto’s en andere stukken die alles met de bevrijding van Amsterdam Noord te maken had. Eén van de mooiste foto vond ik de sterk uitvergrootte en ingekleurde groepsfoto van de vriendenclub “De Optimisten” op de Dam. De groepsfoto laat goed zien hoe geweldig de bevrijding voor deze jonge mensen moet zijn geweest. De foto heeft ook een persoonlijke betekenis voor mij omdat mijn moeder Mijntje Ahaus op de foto staat.

Maar ook alle andere objecten van de expositie geven een goed beeld hoe bezetting en bevrijding voor Amsterdam Noord moet zijn geweest. Ik heb veel bewondering voor de organisators die al het materiaal bij elkaar hebben gekregen. Een bezoek aan het Museum Amsterdam Noord is zeer zeker de moeite waard.”

Kees Veen (bezoeker van de opening)

Sfeerimpressie van de opening

Partners
Het project Mijn Bevrijdingsfoto is een initiatief van beeldonderzoeker Laura van Roemburg i.s.m. Museum Amsterdam Noord en het Historisch Centrum Amsterdam Noord (HCAN).

Nieuwsbrieven

Update #1, verstuurd op 9 feb 2020
Update #2, verstuurd op 17 mrt 2020
Update #3, verstuurd op 3 mei 2020
Update #4, verstuurd op 1 juli 2020

*Bron: Feestcomité Amsterdam-Noord (1945) Feestgids voor Amsterdam-Noord ter gelegenheid van de viering van de bevrijding van de hoofdstad uit de Duitse onderdrukking. Amsterdam: N.V. Van Munster’s drukkerijen