Tentoonstelling Vrouwen van Noord

De nieuwe tentoonstelling van Museum Amsterdam Noord gaat over bijzondere vrouwen. Die zijn er altijd al geweest. Maar in de geschiedenisboeken lees je vooral over mannen. Veel vrouwen en hun verhalen zijn vergeten. Ook in Amsterdam Noord. De tentoonstelling ‘Vrouwen van Noord’ verandert dit.

Ik mocht deze tentoonstelling cureren.

De bezoeker van de tentoonstelling maakt kennis met tien bijzondere vrouwen van vroeger en nu. Sommige vrouwen zijn bekende Noorderlingen. De verhalen van andere vrouwen zijn nog nooit eerder gedeeld. Zoals het verhaal van sociaal ondernemer Ellen Brudet uit de Van der Pekbuurt. Ellen zorgt ervoor dat elk kind een pop heeft waar het zichzelf in herkent. Maar ook de twee juffen Astrid en Jolanda uit de Banne hebben een plek. Zij kregen nationale bekendheid met de documentaireserie ‘Klassen’.

De tien vrouwen zijn uitgekozen door een projectgroep die ik speciaal voor deze tentoonstelling heb samengesteld.

De tentoonstelling is een samenwerking van Museum Amsterdam Noord en Historisch Centrum Amsterdam Noord (HCAN). De aanleiding is het geschiedenisproject Canon van Noord waarvan de basis is gelegd door vrouwen. Inmiddels mag iedereen uit Amsterdam Noord hier aan mag bijdragen. Als bezoeker ben je ook uitgenodigd bij te dragen. Welke vrouw inspireert jou? 

De tentoonstelling werd op 12 november feestelijk geopend door wethouder Marjolein Moorman.

Vormgeving

De tentoonstelling is vormgegeven als eregalerij. De vrouwen en hun verhalen worden gepresenteerd tegen de wand. 

Bij de indeling is gespeeld met de ‘kerkachtige’-vorm van de tentoonstellingsruimte in Museum Amsterdam Noord. Op de kopse kant staat een katheder. Daarop kan de bezoeker, met het gezicht richting de eregalerij, zelf een inspirerende vrouw toevoegen aan de tentoonstelling.

Het publieksprogramma zal zoveel mogelijk in de tentoonstellingsruimte zelf plaatsvinden. Midden tussen de portretten en inspirerende verhalen. Bij het vormgeven van de ruimte is ook hier rekening mee gehouden.

Publiciteit

Looptijd

De expo loopt van 13 november 2021 tot mei 2022.

Colofon

Curator: Laura van Roemburg
Fotograaf: Sonja de Bruin
Onderzoek en redactie: Jeannette van der Stelt en Frits Prior
Vormgeving: Laura van Roemburg

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Project