Tentoonstelling Vrouwen van Noord

De nieuwe tentoonstelling van Museum Amsterdam Noord gaat over bijzondere vrouwen die iets hebben betekend voor Amsterdam-Noord. Zij zijn er altijd al geweest, maar in de geschiedenisboeken lees je vooral over mannen. Veel vrouwen en hun verhalen zijn vergeten. De tentoonstelling ‘Vrouwen van Noord’ verandert dit.

Ik mocht deze tentoonstelling cureren.

Samen met een projectgroep, speciaal voor deze tentoonstelling samengesteld, heb ik tien vrouwen uitgekozen wiens verhaal in deze tentoonstelling wordt uitgelicht. Sommige verhalen zijn bekend, anderen in de vergetelheid geraakt. Zoals het verhaal van de dichtende vissers-huisvrouw Elsje Bording en verzetsstrijder Cecilia van Alphen-Jagtman. Maar ook de twee juffen Astrid en Jolanda uit de Banne hebben een plek. Zij kregen nationale bekendheid met de documentaireserie ‘Klassen’.

Dit project is een samenwerking van Museum Amsterdam Noord en Historisch Centrum Amsterdam Noord (HCAN). De aanleiding is het geschiedenisproject Canon van Noord waarvan de basis is gelegd door vrouwen. Inmiddels mag iedereen uit Amsterdam Noord hier aan mag bijdragen. Als bezoeker ben je ook uitgenodigd bij te dragen: welke vrouw inspireert jou? 

De tentoonstelling werd op 12 november 2021 feestelijk geopend door wethouder Marjolein Moorman.


Publiciteit


Trailer


Vormgeving

De tentoonstelling is vormgegeven als eregalerij. De vrouwen en hun verhalen worden gepresenteerd tegen de wand. 

Bij de indeling is gespeeld met de kerkachtige-vorm van de tentoonstellingsruimte in Museum Amsterdam Noord. Op de kopse kant staat een katheder. Daarop kan de bezoeker, met het gezicht richting de eregalerij, zelf een inspirerende vrouw toevoegen aan de tentoonstelling. De kleur paars, sinds begin 20e eeuw gelinkt aan de strijd voor vrouwenrechten, speelt de hoofdrol.

Expositieruimte Vrouwen van Noord in Museum Amsterdam Noord

Looptijd

De tentoonstelling loopt van 13 november 2021 t/m 29 mei 2022.


Colofon

Curator: Laura van Roemburg
Fotograaf: Sonja de Bruin
Onderzoek en redactie: Jeannette van der Stelt en Frits Prior
Vormgeving: Laura van Roemburg

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Project